iunie
24
2017

Diseminarea bunelor practici ale reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Botoșani

În perioada 23-24 iunie curent, un grup alcătuit din opt persoane , dintre care: Alexandru Azamfirei, primar comuna Mileanca; Olguța Șchiopu, inspector școlar pentru învățământul primar; Cristina Sfeclă, inspector școlar pentru educație timpurie; Daniela Azamfirei, director de școală; Daniela Nechita, profesor pentru învățământul primar; Galia Hrimic, metodist,  profesor pentru învățământul primar; Lucian Florea, metodist, profesor de istorie și Rodica Bordianu, consilier educativ din județul Botoșani s-au aflat întrt-o vizită de lucru la Direcția Educație a Consiliului Raional Edineț.

Scopul acestei vizite a constat în semnarea acordului de colaborare între Direcția Educație a Consiliului Raional Edineț și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și diseminarea bunelor practici în realizarea inspecțiilor școlare.

În prima zi a vizitei, reprezentanții delegației din Botoșani au fost întâlniți, după vechiul obicei, cu pâine și sare, de către președintele raionului Edineț, Iurii Garas; vicepreședintele- Gheorghe Pulbere; șefa Direcției Finanțe, Stela Botnaru; șefa Direcției Educație a Consiliului Raional Edineț, Galina Musteață, angajați ai Direcției Educație.  Apoi delegația a avut o întâlnire cu autoritățile publice locale de nivelul doi, după care au efectuat o vizită la Primăria municipiului Edineț, unde primarul localității, Constantin Cojocaru, a prezentat cartea de vizită  a orașului, proiectele realizate și cele în curs de desfășurare, oferind câte o carte despre Edineț pentru fiecare.

În incinta Direcției Educație, șefa direcției, Galina Musteață, a semnat acordul de parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, care are ca obiective: asocierea părților în vederea schimbului de experiență și bune practici în domeniul inspecțiilor școlare din învățământul preuniversitar; prezentarea și aplicarea unor metode și procedee folosite în cadrul inspecțiilor. Părțile își propun să organizeze vizite reciproce de documentare în scopul schimbului de experiențe privind metodele și strategiile folosite în inspecțiile școlare; calitatea managementului educațional în cadrul  componentelor sistemului de învățământ; să realizeze activități, proiecte, programe comune în domeniul educațional; să organizeze și să participe la conferințe științifico-practice, simpozioane, mese rotunde, concursuri. Obligațiile comune ale părților pentru perioada de doi ani ,cât va dura acordul de parteneriat, constau în conlucarea pentru asigurarea unei eficiențe autentice în cadrul aplicării metodelor și strategiilor folosite în inspecțiile școlare, calității managementului educațional în cadrul componentelor sistemului de învățământ. Periodic, sau ocazional, părțile vor lua în discuție posibilitatea de optimizare a metodelor și strategiilor folosite în inspecții, vor întocmi în comun proiecte editoriale în diverse direcții educaționale.

Mariana Odobescu, șef adjunct al Direcției Educație, a descris sistemul educațional al raionului Edineț, după care reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani au prezentat angajaților Direcției Educație și directorilor de licee din raion cele mai relevante metode și strategii în realizarea inspecției școlare, după care au urmat discuții, întrebări și explicații oferite la solicitatrea celor prezenți în sală.

În aceeași zi, oaspeții din Botoșani, împreună cu angajații Direcției Educație, au efectuat o vizită la Mănăstirea „Nașterea Domnului” din Zăbriceni.

În cea de-a doua zi, au fost trasate obiective și perspective de colaborare pentru viitor. Apoi delegația română, împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Educație, au fost în vizită la Muzeul Ținutului Natal Edineț.

O altă activitate a fost organizată  la Tabăra de odihnă pentru copii „Poienița veselă” din satul Ruseni, de către directorul taberei, Veronica Ciornîi, împreună cu educatorii și copiii care se odihnesc în primul schimb. Activitatea  prezentată cu genericul  „Țata mea, Moldovă -mamă”  a avut un impact pozitiv asupra oaspeților care ne-au împărtășit la finalul vizitei din emoțiile trăite.

1 2 3 4 IMG_0259 IMG_0272